Geschiedenis van de Olympische Spelen

Artikel 2 van 3
€ 15,00 € 12,50 (inclusief btw)

1. De Olympische disciplines
Uithoudingsvermogen, tactiek en discipline zijn nodig om deel te kunnen nemen aan de Olympische Spelen. Neem de Ethiopische marathonloper Abebe Bikila, die twee keer het wereldrecord verbeterde (in 1960 en 1964), waarvan één keer op blote voeten! Of gewichtheffer Vasily Alexeyev, 'De Russische Beer'. Hoe trainen topsporters voor de Olympische Spelen? Wat doorstaan zij voor die overwinning?

2. De Olympische passie
Wat betekent de Olympische gedachte? Waar komt de passie vandaan om uit te blinken? De Olympische Spelen draaien om ambitie, maar succes is niets zonder verbroedering en eerlijkheid. Dat was al zo bij oude sporten zoals speer- en discuswerpen en worstelen. Het meedoen, daar draait het om. Ook bij de Paralympics, waar
mensen met een beperking tot het uiterste gaan om de top te bereiken.

3. De grootste olympische openingen en de media
De opening van de Olympische Spelen is altijd memorabel, zoals het pleidooi voor vrede in Seoel in 1988 of de Hollywoodceremonie in Los Angeles 1984. Maar wat is de rol van de media? Die begon bij de propagandafilms van Leni Riefenstahl in Berlijn 1936. Welke rol spelen de media nu? Hoe machtig is de televisie? Hoeveel invloed hebben sponsors? En hoe beïnvloeden moderne technologieën de spelen?
 

4. De grote Olympische helden
Elk jaar behalen sporters van over de hele wereld topprestaties, maar slechts enkelen worden gerekend tot de Olympische reuzen. In deze documentaire passeren ze de revue. Zoals Jesse Owens, die de eer van zijn land verdedigde tegen Adolf Hitler; Fanny Blankers-Koen, de vliegende huisvrouw; Muhammad Ali, de Olympische gigant; en veel meer. En wie waren eigenlijk de helden in oude tijden?

5. Sneller, hoger, sterker!
Records zijn er om te overtreffen. Sneller, hoger en sterker: dat is het devies. In deze documentaire zien we enkele van die recordbrekers terug. Zoals de supersnelle Armin Hary en Wilma Rudolph in Rome 1960, Daley Thompson en Jürgen Hingsen in Los Angeles 1984 en Mark Spitz, de ster van München 1972 met 7 gouden medailles in 10 dagen. Soms draaien die pogingen om records te breken uit op tragedies.

6. Eén wereld, één droom
De Olympische droom loopt soms uit op een tragedie. Soms een persoonlijke tragedie, soms een ramp van internationale proporties. Van de aanslagen op Israelische sporters in München 1972, dat grote gevolgen had voor de spelen, tot het dopinggebruik van Ben Johnson. En hoe zat het ook alweer met die boycot van de spelen in Moskou in 1980? Soms is de Olympische droom van één wereld nog ver weg?
 

© 2021 - 2024 Winkel van Ons | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel